Friday, May 7, 2010

almaraz ayam masak merah

Ni termasuklah menu semalam...makan dgn nasi putih la, pe lagi kan.
Nak citer pasal ayam masak merah ni, sure tak ramai yang nak amik tau tp mommy rasa nk gak share dgn u all.
Pada mommy...memang ramai yg tau masak merah tp kdg2 tu ada terjumpa mmg la merah cantik berseri2 tp tiada rasa.

So kat ni mommy nk share petua sket dgn sesapa saja yg melawat ke "rumah" mommy ni....petua nk masak ayam masak merah yg umppphhhhh....2 thumb-ups punya..InsyaAllah.
Ni petua dr bonda mommy sdiri...masa kecik2 dulu bonda mommy ni pakar memasak esp kat kenduri2 kawin. Kdg2 tu berebut2 org nk Yong (ni pggilan bonda mommy...dia anak sulung) masakkan kt kenduri kawin...camana tu haa...

Jom try resipi mommy yg very simple..sama dgn resipi masak merah u all gak tp mmm...tgk dulu kuantiti bhn2nya.

Pe lagi, jom cop2 kt dapur..jooommmmm!




almaraz ayam masak merah

Ayam...mommy masak cuma 4 ketul (sbb for dinner jd xbyk la kan w/pun tujuh branak heheh)
*2-4 ulas bawang kecil
*4-6 ulas bawang putih
*1 cm halia
(tumbuk kesmua bhn2 * ; bwg putih yg kene byk sket dr bwg & halia, nisbah tiga bhn utama ni lah rahsia yng mmybbkn masak merah tu naik bau & yum3!)
1-2 sdb serbuk cili/cili kisar/cili boh (ni mommy guna serbuk cili)
sedikit air asam jawa
sedikit air
garam & gula secukupnya (masak merah perlu lebih sket gula -- warna pun cantek jd merah gelap gitu)
minyak utk menggoreng ayam
serbuk kunyit & sdkit garam tuk lumur pada ayam sebelum digoreng
  1. Panaskn myk dalam kuali dan goreng ayam hgg masak & angkat.
  2. Gunakan myk yg sama (tp kurangkn sket) utk menumis awas sambal.
  3. Tumiskan bhn2 tumbuk, smpai naik bau then taruk serbuk cili & kacau2.
  4. Then masukkan air, garam, gula & biar masak sampai agak pekat sket. Then masukkan ayam goreng td, kacau sekejap, biar ayam berasa (mak cakap 'mesra' heheh) skt dgn kuah tu then angkat (Boleh juga ditambah hirisan bulat2 bawang besar jika mahu then baru angkat).

Memang sng nak masak, cepat dan sedap dan menyelerakan dan.......sesapa pun boleh achieve semua ni kan? Tingat mak dulu2 kalau memasak kt kenduri berpikul2 ayam, masak dlm kawah gituu...dia cakap 1 pikul ayam kalau tak silap kena ada sekati bwg putih...tak ke jenuh nk nguruskan tu mmmm....tp kenduri dulu2 besttt...ramai2 wat kt kampung. La ni catering memanjangggg...x pelah kan...ikut kesesuaian masa & sekeliling. Janji hati sinang & fulus ader....lalalalala
Selamat mencuba!

4 comments:

  1. sye pn slalu msak cmni..rse die best..suami pn ska..

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah kan, masakan simple tp fav fmly :)

    ReplyDelete
  3. salam kak Alma, ni nor...fr Newie..:) hehe.
    btw..br smlm makan ayam msk merah sedap yg Wardiah msk kt sini. tercari2..resipi camana nk sedapkan ayam msk merah ni. iya..tgk page kak alma ni..cite psl ayam msk merah..blh la try.
    Thanks.."sharing is caring"..:))

    harap kak Alma n family sihat n happy sokmo..;)

    ReplyDelete
  4. Wsalam Nor,

    harap Nor kt newie pun sihat & happy2 gak heheh
    we all Alhamdulillah...masa packed sgt during weekdays..phm2 aje le senario di msia ni camana kan...

    haaa..try ler...sempoi aje masakan ni...InsyaAllah leh dpt rasa yg sedap spt yg tekak ndak tu :)

    ReplyDelete