Friday, January 21, 2011

Ikan Siakap Stim dengan Sos 3R

Aiyooooo....sos Chef Norzailina Nordin ni mmg ada umph! 2 thumbs-up to her. Tp, ape2 pon, kredit gaks pd k Nor yg dgr citernye dh berkali2 wat masakan nih. Thanks to Zalina, muah3 kt k Nor :) sbb share the recipe.... kalo nak gi tgk gambo cun-melecun, dipersilakan klik rumah k Nor ni yek.

Mommy xder plan pun nk masak stim 3 rasa ni tp bila nyinggah jap kt umah k Nor, terrrrrrrrrrrpandang le plak siakap itewwwwwww....tergugat selera mommy! Kebetulan smua bhn2 ada kecuali sos plum - tp x letak sos plum pun dh terrrrrrangkat sih! Tanpa berlengah kukusan mommy panaskan! Mudah sgt nk mmbuatnya, mmg berbaloi lah rasanye yg terrrrrramat sedap tuh. Mmg powerrrrr! Ni juadah somewhere last week pny...lmbt upload beb :)

Jom2 kita menye-tim kt dapur!

Ikan Siakap Stim dengan Sos 3 Rasa


1 ekor ikan siakap, bersih dan toskan serta dilumur dgn sedikit garam (biar dlm 10min)

Bhn utk stim:
2/3 (dua pertiga) cwn air utk mengukus (mommy wat lebih sket kuah, resipi asai 100ml aje)
sedikit minyak masak

Bhn cincang:
5 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
3 cm halia muda
2 bj jalapeno (mommy ganti dgn utk cili merah sbb no stock masa tu)

Bhn hiris:
1 kuntum bunga kantan (asainye 1/2 je, I luv the aroma so tmbh ler)
2 helai daun limau purut
1 bj India chili (mommy tak guna 4-5bj birdseye chili yg cam dlm resipi asai...xthn den!)

Sos:
2 sdb sos cili
2 sdb gula
2 sdb sos plum (xder so xletak)
2 sdb cili kisar
1 sdb sos tomato
1 sdb jus limau
1 sdt kicap manis

2 sdb myk masak utk menumis
garam secukup rasa

Cara:
1. Panaskan kukusan. Stimkan ikan dgn bhn2 kukusan, hgga masak.
2. Sediakan sos 3R: Panaskan myk dlm sauce-pan dan tumiskan bhn2 cincang selama 1minit. Then masukkan bhn2 sos & kacau2. Bila dah mendidih, mskkan bhn2 hiris beserta dgn air kukusan & garam. Masak hgga kuah pekat.
3. Plating: Letak ikan kukus dlm satu bekas lebar & tuangkan sos 3R ke atasnye. Hias dgn lettuce, cili atau ulam2 lain.

No comments:

Post a Comment