Thursday, January 6, 2011

Lala Tumis Pedas

Lalalalala...kali ni mommy dpt makan lala ekekkeke. Laaama dh ngidam tp memandangkn mommy ni lone ranger je mkn lala kt rumah, tu yg tak bersemangat sgt nk memasaknya. Ngidam tu idak ler disebabkan pembawakan budak ke per hehhehe..ngidam ngengada jer...mmm. Tp, tergugat gak anak tekak bila nampak lala kt pasar arituh. Akhirnya, tak dapat sudah ditahan, mommy akur lah gak...Sudahnya, terhidang ler lala tumis pedas ni...yg sedeynya, mommy & sorang anak je aje ler yg makan, member2 lain kt rumah ni mmg tak reti langsung nak makan lala, ceh!
Di sebalik masak lala ni, ada le satu citer. Kura2 peliharaan anak2 mommy ada 2 ekor, satu nama LALA, satu lagi LILI. Bila mommy announce hari tu nak masak lala...nganga besaq depa! hikhikhikhik.... dok igt mommy masak LALA depa tu...bila tgk dlm mangkuk, baru tau bukan lala hat yg tu yg kene terjun dlm kuali...

Masakan lala ni rasanye common to many tp mommy tulih kan le gaks....kot2 leh bg panduan pd yg masak dgn cara lain ke pe ker kan...

Jom masak lala..lalalalala.....

Lala tumis pedas


Bhn:
1/2 kg lala, dibersihkan dgn hati2 sbb mommy takut ada yg busuk...nnt satu kuali lala jadi xsedap
1 sdb lada hitam, ditumbuk tp tak perlu lumat (bley kurangkan kalo tak suka rasa pedas tu)
3 ulas bwg putih, dimayang
1 inci halia, dihiris spt btg mancis (masak lala sedap kalau byk halia)
1/2 bj bwg besar, potong bulat2
2 tangkai daun bawang, potong pendek2
sedikit air, dalam 1/4 cawan, utk dijadikan kuah
garam dan gula secukup rasa
1 sdb olive oil

Cara:
1. Panaskan kuali dgn myk olive. Tumiskan bwg putih & halia. Naik bau masukkan lada hitam yg dh ditumbuk kasar tuh. Kacau2 then masukkan sedikit air. Perisakan dgn garam & sdkt gula.
2. Bila kuah dh didih, masukkan lala. Kacau rata biar smua lala masak (mmg tak lama nk masak lala ni...). Bila shell-nye tu dh kemerahan, masukkan bwg besar & daun bwg. Kacau2 sat then angkat. Siap utk dimakan yeayyyy.................

No comments:

Post a Comment