Saturday, November 26, 2011

Nasi Bukhari

Ni resipi nasi bukhari simple. Sng citer, ayam2 mommy terjun skalik dlm periuk nasi hehheh...tak yah nk fikir2 dah lauk pauk apa nk masak. This is a very basic & simple nasi bukhari for our fmly utk dinner hari tu.


Jom tanak nasi....!

Nasi Bukhari

Bhn2:
4cwn beras basmathi

500g ayam - potong kecil2

3 3/4cwn air
1/4cwn yoghurt (ganti dgn susu cair kalau tak ada yoghurt)
- air utk nasi ni ikut jenis beras basmathi so adjust2 la ye sket2
2sdb rempah kurma + 1/2sdb sos tomato + 1sdb air - kacau2 tuk dijadikan pes
1bj buah tomato - belah 4 atau 6
2sdb myk sapi
daun ketumbar - potong pendek2

bhn2 tumis:
*1ulas bwg besar
*3ulas bwg putih
*1cm halia
-- *bhn2 ini ditumbuk lumat
1btg kulit kayu manis
5bj buah pelaga
5 kuntum bunga lawang
5bj bunga cengkih
-------------------------
garam & gula secukup rasa

bhn2 tabur:

Cara:
1. Cuci beras & toskan.
2. Panaskan myk sapi dlm periuk,bersama2 dgn spices 4-beradik tu, dgn api sederhana.
3. Bila 4bradik tu dh mula nmpk ditumis (sbb myk dh panas), barulah masukkan bhn2 kisar. Kacau2, bila naik bau, masukkan pes. Kacau2 lagi then masukkan ayam & kacau2. Biarkn ayam kuar airnya then baru tuangkan buah tomato, air, yoghurt/susu, garam & gula. Biar smpai mendidih, kiranya ayam separuh masak. Then tutup api.
4. Sediakan beras basmathi dlm rice cooker (mommy prefer guna cooker :) ). Taburkan daun ketumbar. Then tuangkan perencah dlm 3. tadi tu dn masaklah nasi cam biasa.
5. Optional - taburkan bwg goreng bila dihidangkan - mommy tak buat2 pun sbb xder yg mkn bwg goreng dlm rumah ni :). Kami makan bersama2 dgn salad campur.


No comments:

Post a Comment