Sunday, January 1, 2012

Crumpet

Antara simple ingredients & food for breakfast adalah crumpets. Juga alternatif kpd pikelets & pancakes, crumpets ni pny rasa tersendiri yg fun to make!
Mommy dh berpegang pd satu resipi ni dan lom tukar2 lagi dgn hat yg lain2 tu. This is one is good enough for me & the kids.
Since resipi asal byk sgt so mommy half-kan.

Boleh dimakan  dgn honey, jem, butter, vegimite or nuttela or etc. My Arish cuma makan camtu aje, xmo spread ape2.
Kalau dh sejuk, boleh masuk dlm toaster dan reheat le (sbb crumpet sedap dimakan panas2).
Readymade kt kedai pun byk dijual kat sni tp mommy tak pernah beli sbb sng aje mmbuatnye.

Utk crumpet kali ni, Batrisyia yang membancuh adunnannya...after about 1 hour (double its size tuh), mommy yg masakkan.

Jom crumpet....! :)


Crumpet [resipi Jane Asher]


Bhn:
225 tepung roti
1/2sdt gula kaster
1/2sdt garam
1sdt yis segera
280ml susu (suam)
70ml air (suam)

rings
- mommy guna rings utk buat telur goreng tu aje, kecik sket lah. crumpet rings lg lebar, xder.
- and ada 3 rings aje so stiap batch masak tiga ketul  aje ler.

Cara:
1. Bubuh tepung, garam, gula & yis ke dalam satu mangkuk besar & buat lubang di tengah. Tmbh susu & air suam, kacau perlahan2 (guna spatula kayu) smpai adunan rata. Bila dh sebati tu, pukul (guna whisk) smpai ia jadi sebati (tanpa lumps).
2. Tutup adunan dgn cling foil. Biarkan smpai adunan jadi dua kali ganda byknya (dlm 1jam).
3. Dh siap naik, panaskn non-stick thick-bottom frying pan. Boh butter sket pd rings & pan tu. Guna medium heat aje, tuang adunan ke dlm setiap rings. Boleh tgk dia bubbling & meletup2 sket (ini yg fun tu!). Bila dh smpai tahap tu, tanggalkn ring dan balikkan. Bila dh browning, angkat. Masak smpai adunan habis. Itu aje.

crumpet hampir kluar bubbles kt atasnye

2 comments:

  1. salam kak alma...selamat thn baru....lebih kurang cam pancake ye kak..tapi cam tebal skit rupa dia....tepung roti lak yillek kat umah..kalau dak bleh cuba..:)

    ReplyDelete
  2. wsalam Q,
    ha-a...ni fav si khalish! sbnarnya idak le tebal camtu sgt, leper sket tp akk suka camtu lagi...rasa puas mknnye :)

    ReplyDelete