Sunday, January 8, 2012

Orange Almond Whoopies (with variety of filling)


Mommy tak sure berapa ramai yang perasan dgn kewujudan cakey-cookie ni tp yg pastinya, mommy suka buat sbb senang! ...... Whoopies ni asainya dr USA..isteri2 petani bekalkan makanan utk hubbies depa so baca2 citernye, kalau tang hubbies bukak je bekal tuh, depa akan jerit WHOOPIES!

Yg uniknya whoopies ialah rasa 2in1 - rasa kek tp ianya biskut...tu yang ia punya rasa cakey-cookie!

Jom whoopies....!

anti-clockwise: whoopies dgn ricotta-orange filling, philly-strawberry filling & choc butter icecream filling

Bahan2:
utk kek-biskut:
125g butter, lembut
165g gula kaster (mommy guna cuma 140g)
2bj buah oren
1bj telur, suhu bilik
1sdt esen vanila
260g tepung gandum
1sdt bkg powder
1/2sdt bkg soda
100g almond meal
gula ising secukupnya - utk dust-kan nnt

mommy buat 3 jenis inti yg sukatannya agak2 je:
1. Inti philly & strawberry
2-3sdb keju philadelphia
2sdt gula ising
fresh strawberry secukup, hiris nipis2
Cara:- kacau bhn2 sampai sebati. siap.

2. Inti ricotta & oren
2-3sdb keju ricotta
2-2 1/2sdt gula ising
manik2 warna-warni secukupnya
sedikit parutan kulit oren
Cara:- kacau rata semua bahan. siap.

3. Inti coklat butter krim.
Yg ni baki buat topping utk kek cawan aiskrim. boleh tgk entri --- >> resipi choc butter cream
whoopies dgn phylli-strawberry filling
Cara buat kek-biskut:
1. Panaskan oven 180C. Alaskan loyang oven dgn baking paper.
2. Parutkan kulit oren2 tu. Kemudian ambil jus-nya agar dpt dlm 100ml. Guna electric beater, pukul butter & gula sampai pucat & berkrim. Tambah telur, parutan kulit oren & esen vanila, pukul smpai sebati.
3. Dalam bekas lain, ayak tepung bersama2 dgn bkg powder & bkg soda. Kemudian tmbh almond meal, kacau rata.
4. Guna low speed, pukul adunan butter sambil2 tu tambahkan campuran tepung & jus oren, berselang-seli (dgn dua kali utk stiap satunya). Maksudnya, mula2 masukkan 1/2 adunan tepung-pukul; then 1/2 jus oren-pukul; then baki adunan tepung-pukul, dan last skali baki jus oren-pukul. Kemudian terus pukul dgn low speed sampai adunan betul2 sebati. Adunan siap.
5. Sudukan 24 ketul adunan ke dalam loyang, cuma guna sudu besar. Jarakkan dlm 4-5cm sbb nnt saiznya berganda naik. Saiz ni terpulang lah, kalau buat kecik2 sket, dpt byk lah. Kalau 1sdb (mumbung), so lbh krg akan dpt 24 ketul. Bakar dlm 10-12min atau sampai kek-biskut ni light-golden atau keras sket bila ditekan (jgn smpai rangup laks). Sejukkan.
5. Letak inti. Macam buat sandwich je...letak inti ke atas bahagian rata utk satu whoopies (ini utk pie yg kt bwh) then amik satu lg pie, tangkup-kan. Itu aje.

Nota: Whoopies ni sedap dimakan just right after kita letak inti. So, kalau tak nak dihidangkan lagi, simpan dulu kek-biskut tu dlm bekas kedap udara & ianya tahan dlm 2 hari. So bila nk makan baru buat filling & tangkupkan le --- jdi ler whoopies!

No comments:

Post a Comment