Saturday, February 4, 2012

Prawn Red Curry

daun basil baru petik dr pasunye...nmpk dgn air2 sbb kene cuci....

Red curry, masakan terkenal Thailand yg mommy olah guna udang sbb ikan xder dlm stok. Biasanya buat fish red curry tp kali ni masak udang. Sedap la plak, tp stok udang saiz kecik2 -- jalan aje ler... Masakan red curry mesti ada basil kalau tak rasanya larii, serius!....... ^_^. Actually daun2 basil kene byk tp dlm gmbr xnmpk sbb mommy tabur masa nk hidangkan aje - tang panas2 tu (sbb mmg sedap nk makan ala2 fresh gitu). Luuvvvvv red curry.... 

Pes red curry ni boleh buat sendiri ok?  Simple aje. Resipinya ada kt entri sblm ni atau just click Red Curry Paste. Tapi kalau ada terjumpa kt kedai set2 pes ni (yg halal), boleh aje sambar :) [mommy kalau terdesak, lagu tu la but sedap lg kalo buat sdiri kan...]

Jommm....masak!

Bhn2:
3/4cwn santan 
1 1/4cwn air
1-2sdb palm sugar
3sdb sos ikan
1cwn udang kecil (gantikan dgn udang saiz sederhana/besar, lg better)
1bj aubergine, potong kecik2 (kt sini xder terung bulat yg kecik tp segedabak so agak2 le brp byk nk letak)
1in lengkuas, hiris nipis2
3-5helai daun limau purut, koyak sket2
1/2cwn daun basil
1bj cili merah - hiris2

Cara:
1. Masakkn santan dlm satu pot, guna api sederhana, sampai ia pecah myk. Bila dh pecah myk, tmbh pes red curry, kacau2 smpai naik bau. Then baru masukkan air, gula dan sos ikan. Masakkan smpai ia mendidih. 
2. Bila mendidih, masukkan udang, lengkuas & daun limau purut. Kacau2 hgga udang masak (adjust rasa - kalau tawar sgt, tmbh sket garam, otherwise xpayah [sbb sos ikan dh cukup masin]).
3. Bila nak hidangkan, barulah ditaburkan dgn daun2 basil dan cili potong (kalau nk).

Selamat makan...! 





No comments:

Post a Comment