Sunday, March 4, 2012

Pandan Chiffon Cake with Custard Topping [with added recipe]


The recipe is here, as promised...............yeayyy...Hari tu post di SINI tp cuma gambar2 aje sbb diary resipi ntah ilang pi mana.
Now my 2nd time experiment with this one was done! Just done!..baru puas hati. but some pics are old pics sbb mommy mmg rushing. w/end aje yg ada ample of time nk explore itu ini kt dapur tu. my kitchen diary can only be conteng2 masa w/end je la ni (kalau sempat!) sbb keje2 sekolah semakin meninggiiiiiii....
Ni ler resipinye..

Jommmm....baking!

Bhn:
1) Karamel
60g gula
3sdb air
Cara:  masuk gula ke dalam dlm pot dgn 1sdb air - panaskan smpai gula smpai perang then perlahan2 tmbh baki air. awas memercik sket. kacau2 & tutup api. Letak dlm loyang 20cm square yg dah digris (tuang masa panas2 tu).

2) Kastad
2sdb gula
1/3 cwn santan kelapa
3bj telur
1/2sdt esen vanila
Cara: masuk kesemua bhn dlm satu mangkuk medium, whisk kn hgga sebati. then tuangkan ke dlm loyang yg ada karamel td (gambar kt atas - caramel+custard).

3) Kek
bhn A:
1/4cwn santan kelapa
2bj kuning telur
3sdb minyak
1/4sdt esen vanila
1sdt paste pandan (kalau warna tak cukup hijau, tmbh sket pewarna; mine is ok dah)
-----
bhn B:
80g tepung gandum
1/4cwn gula kaster
1sdt bkg powder
-----
bhn C:
2bj putih telur
2sdb + 1sdt gula
1/4sdt jus lemon
Cara:
Sebelum mulakan this part, panaskan oven 180C. Sediakan loyang yg deep & lebar sket drpd tin cake sbb nak buat bain-marie. Sediakan 1-2helai newspaper, lipat supaya muat dlm loyang yg deep tu.
i) Dalam mangkuk besar, pukul bhn A hingga sebati.
ii) Satukan bhn2 B yg mana tepung & bkg pwder diayak bersama terlebih dahulu. Pastu campurkn ke dalam adunan di i) (gambar: pandan mixture) . Pukul lagi just sampai adunan sebati.
iii) Pukul putih telur hgga takat bertanduk (gambar: stiff peak), then pukul lagi sambil tmbh jus lemon & gula (tmbh sikit2). Pukul smpai glossy (berkilat2 --- mcm nk buat pavlova tu (gambar: glossy meringue). Kaup balikkn meringue ni ke dlm mangkuk campuran i) dan ii) td. Campur tu dua kali yer, i.e. mskkn separuh dulu adunan meringue then kaup-balik dgn spatula, pastu masukkan lg another separuh then kaup balik lagi smpai adunan rata.
iv) Perlahan2 tuangkan adunan kek ke dlm loyang. Ratakan permukaannya dgn spatula (gambar: cake mixture).
v) Utk bakar: Letakkan newspaper ke dlm deep loyang then tetakkan tin cake ke atasnye. Perlahan2 tuangkan air ke dlm loyang yg deep (supaya air boleh cover about 1/2 ketinggian tin cake nnt). Ni teknik bain-marie atau water bath tp guna air sejuk, bkn air panas. Tujuan bain-marie adalah utk bake custard supaya tak merekah2 atau curdling. Bakar dlm oven dlm 30min atau hgg permukaan kek dh keperangan sket. Jangan buka oven selama dia berada dlm tu, ok?
vi) Dh siap bakar, bawak keluar dr oven, sejukkan dlm 10-15min (gambar: fresh from the oven) then hati2 terbalikkan ke dalam alas/pinggan yg sesuai (gambar: ready to serve).
Siap utk dimakan....yummmmmmmmm.....................

No comments:

Post a Comment