Wednesday, April 4, 2012

Brekky with Kuih Sagu, Ondeh2, Chicken Puff dan Nasi Goreng


puff inti ayam di-saute dgn olive oil & marinade jap ngan blackpepper+garlic+salt

Semua2 ni merangkap brekky & lunchboxes utk 7 beranak.
2 ke uni - 1 ke high school - 3 ke public school - 1 ke child care, phew!
and....smua gambo2 ni smua tangkap muat aje dlm kamera... pepagi mmanjangnye ribut ributannnn.

Kuih sagu & chic puff plus nasi goreng, mommy yg uruskan. Ops...! Nasi goreng xsempat nk bergambo la plak. Lebih nasi dinner mlm td. Beras basmathi so sayang nk tggl2kn camtuh so goreng aje. Tekak mommy cannot GO ngan nasi goreng beras basmathi..xtau ler naper jakun sgt. So, my darling & anak2 je mkn. Me just telan the kuih2 aje.

Kuih ondeh2 aka buah melaka tu Batrisyia yg uli, hiris palm sugar & buat bebola. Rumaysa (tukang rebus, angkat, golek2 atas kelapa). --- sebenarnye berebut nk merebus dgn Danish sbb depa suke sgt tggu buah melaka tu floating bila dh masak...mcm main mancing ikan daaa....
Ni sukatan Batrisyia buat utk buah melaka (sbb mommy tak pernah2 menyukat....):
Bhn2:
1cwn tepung pulut
1/8cwn tpg gandum
1/8cwn santan pekat
70 - 75ml air
sedikit garam
pandan paste secukupnya
-----
hirisan2 palm sugar/manisan/gula melaka
parutan kelapa/shredded/dessicated plus sedikit garam (letak dlm satu piring atau mangkuk)

Cara:
1. Panaskn air dlm satu periuk saiz medium, air dlm lebih sket 1/2 periuk.
2. Dlm satu bekas, gaul rata tpg2 dn garam. Tuang pandan paste serta santan then air sket2 sambil uli2. Mula2 dgn jari lama dgn tangan utk dptkan adunan sekata.
3. Then cam biasa, sudukn (sd teh) adunan (supaya saiz lbh krg sama beso), golek2kan atas tapak tgn utk jd bebola - leperkan then taruk ler hirisan palm sugar secukupnye - then katup kemas. Rebus smpai ondeh2 timbul then golek2kn atas parutan kelapa. Buat smpai abis. Siap!

No comments:

Post a Comment